Solliciteren

Tips!

HomeSollicitatietips

Een paar handige sollicitatietips

Een correct CV, aantrekkelijke sollicitatiebrief en overtuigend sollicitatiegesprek zijn erg belangrijk. Je wilt natuurlijk een goede eerste indruk maken én achterlaten. Zorg er daarom voor dat je tot in de puntjes voorbereid bent. Om je een handje op weg te helpen geven we je hieronder een paar handige sollicitatietips.

Voorbereiding

Verdiep je in het bedrijf

Probeer zo veel mogelijk te weten te komen over de bedrijfscultuur. Zoek uit waar ze zich mee bezighouden en of je past bij de organisatie.

Google jezelf

De meeste recruiters of werkgevers gaan jou ongetwijfeld ‘googlen’ of opzoeken op social media. Verwijder daarom rare foto’s en onprofessionele berichten.

Curriculum Vitae (CV)

Zorg voor overzicht

Je CV is erg belangrijk voor de werkgever en hij of zij zal deze ook goed gaan bekijken. De werkgever kan in jouw CV duidelijk aflezen welke opleidingen je gevolgd hebt en wat jouw werkervaringen zijn. Ook kan het voorkomen dat er om cijferlijsten of referenties gevraagd wordt. Zorg daarom voor overzicht. Wees altijd oprecht en gebruik correcte informatie.

Laat je CV aantrekkelijk ogen

Een recruiter of werkgever wordt graag verrast door een creatief CV. Dit kun je bijvoorbeeld doen met leuke kleurtjes en mooie lettertypes. Houd wel in gedachte dat het professioneel blijft. Maak het dus niet te gek.

Zet alleen relevante werkervaring op je cv

Zet alleen relevante werkervaring op je cv. Een vermelding van je eerste baantje is meestal niet nodig. De recruiter of werkgever mag uiteraard niet verveeld raken. Zo zorg je er ook voor dat je CV niet te lang wordt. Twee A4’tjes is echt het maximum.

Dubbelcheck

Laat je CV door iemand anders nakijken. Diegene haalt er waarschijnlijk nog fouten uit die jij niet meer ziet. Het helpt ook om het CV te printen voor een laatste check.

Motivatiebrief

Val op

Laat merken dat jij je kunt onderscheiden van anderen. Dit kan door de vorm van je sollicitatiebrief. Originaliteit en creativiteit worden vaak gewaardeerd.

Vertel alleen wat je echt moet vertellen

Let goed op dat je niet in herhaling valt. Het brengt niets op als je steeds dezelfde boodschap brengt. Elk woord dat niets toevoegt, verzwakt de brief. Schrijf alleen interessante dingen op zodat de recruiter of werkgever wil doorlezen.

Gebruik een representatief e-mailadres

Het komt niet professioneel over als je een heel oud of raar e-mailadres gebruikt. Een goede optie is om een e-mailadres aan te maken dat je alleen gebruikt voor sollicitaties.

Sluit de e-mail af met je contactgegevens

Je contactgegevens in de e-mail toevoegen heeft als voordeel dat de recruiter of werkgever jou snel kan bereiken. Zo hoeft hij of zij niet eerst het bestand te openen.

Dubbelcheck

Laat je brief door iemand anders nakijken. Diegene haalt er waarschijnlijk nog fouten uit die jij niet meer ziet. Het helpt ook om de brief te printen voor een laatste check.

Sollicitatiegesprek

Bereid je voor

Stel jezelf een aantal vragen voorafgaand aan het gesprek: wat is het voor bedrijf? Welke functie-eisen worden beschreven in de vacature? Wat wil ik weten van het bedrijf? Hoe meer informatie je hebt, hoe meer je kunt gebruiken tijdens het gesprek. Zo laat je zien dat je je hebt verdiept en er moeite voor wil doen.

Zorg dat je op tijd komt

Het maakt geen goede eerste indruk om voor het sollicitatiegesprek te laat te komen. Je kunt beter iets te vroeg zijn, zodat je nog wat speling hebt. Houd rekening met de manier van reizen. Er kunnen altijd files of vertragingen zijn. Maak het jezelf ook zo makkelijk mogelijk door alles wat je nodig hebt de dag van tevoren al klaar te leggen. Zo voorkom je dat je uit haast iets vergeet of niet kan vinden.

Trek gepaste kleding aan

Elk bedrijf heeft een eigen bedrijfscultuur. Het is belangrijk dat je outfit hierbij past. Afhankelijk van het soort bedrijf en je functie is dit informeel of formeel. Draag iets waarin je je prettig voelt, maar wel geschikt is.

Neem een actieve maar ontspannen houding aan

Ga goed rechtop zitten en voorkom dat je onderuitzakt, want dat kan ongeïnteresseerd overkomen. Ook is het belangrijk om de ander in de ogen te kijken. Als je ontspannen bent gaat het allemaal vanzelf.

Wees overtuigend

Als je zelfvertrouwen uitstraalt tijdens het gesprek vergroot je de kans op de baan. Dit kun je doen door met zekerheid te praten, de focus te leggen op je eigen kwaliteiten en ook goed te luisteren. Zo maak je een betere indruk op de recruiter of werkgever.

Stel vragen

Je hoeft niet altijd zelf aan het woord te zijn. Luisteren is minstens zo belangrijk als zelf praten. Door vragen te stellen laat je zien dat je actief deelneemt aan het gesprek. En dat je goed voorbereid bent.

Heb je vragen over een specifieke vacature of over onze sollicitatieprocedure? Lennart staat je graag te woord.

Waarom werken bij Polygarde?

Persoonlijke aandacht en begeleiding

Vanaf dag één besteden wij veel tijd en aandacht aan jou als persoon. Dit gaat hand in hand met een goede begeleiding.

Een prettige werksfeer

Het is belangrijk dat je je goed voelt bij ons. Met een baan die jou voldoening én plezier geeft.

Ontwikkeling- en opleidingsmogelijkheden

Wij zorgen voor (bij)scholing, training en coaching. Zo kun jij jezelf steeds blijven ontwikkelen.

Een passend salaris

Je ontvangt een salaris dat past bij jouw werkzaamheden en werktijden. Inclusief reiskosten en bijbehorende toeslagen, gewoon zoals het hoort.